Kapcsolat

Virágpaletta

Cím: 9027 Győr,
Pesti út 1. (az udvarban)
Telefon: +36-96/312-075
Fax: +36-96/312-075
E-mail:
gyor@buketir.hu

Rólunk

Rólunk

Cégünk dísznövény- és virág-nagykereskedés, továbbá foglalkozunk kiegészítőkkel és dekor termékekkel is. A virágokat 95 %-ban Hollandiából importáljuk, és saját kamionnal szállítjuk haza a megfelelő körülmények között.
 
(Cégünk nagykereskedés. Kizárólag viszonteladókat szolgálunk ki.)
 
Elhivatottak vagyunk a növények felé, ezért mindennap azon fáradozunk, hogy a virágok és a dísznövények is a lehető legtovább használhatóak maradjanak a virágkötők számára.
 
Dekor részlegünket folyamatosan frissítjük és töltjük fel újdonságokkal. Mindig az adott szezonhoz, évszakhoz, ünnepélyhez alkalmazkodunk, hogy vásárlóink biztosan megtalálják, amit keresnek.
Nyitvatartás

Nyitvatartás

 

Hétfő-péntek 6:00 – 17:00
Szombat 6:00 – 12:00
Vasárnap 7:00 – 11:00

 Milyen virágot vásároljak?

Dália

Dália

A dália (Dahlia) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A dália bemutatása

A dália (Dahlia) évelő dísznövény, mely a fészkes virágúak családjába sorolható. A hazai kertészetekben és kertekben gyakori virág Mexikó jelképének számít. Termesztésével már az aztékok is foglalkoztak, gumóját pedig étkezési célra is felhasználták.

A dáliák népes családja rendkívül változatos, színeiben, méreteiben egyaránt. Magasságuk 30 cm-től 2 méterig terjedhet. Mutatós, 5-30 cm közti virágaik nyáron díszítik kertünket.

A dália gumóit tavasszal ültethetjük el, így a nyár közepétől egészen az ősz végéig élvezhetjük virágaik látványát.

Ültetéséhez napos helyet válasszunk, félárnyékos körülmények között nem következik be a virágzás. A gumók elpusztulnak a téli fagytól, ezért ősszel ki kell őket ásni, és száraz, fagymentes helyen kell teleltetni őket.

Dália

Ha balkonládába keresünk növényt, és a dáliák közül szeretnénk választani, ideális lehet számunkra a 30-60 cm magasságú törpe dália, amely júniustól októberig virágzik. Szaporítása történhet tőosztással, ekkor tövenként hagyjunk 2-3 gumót, illetve szaporíthatjuk magról is.

Népszerű dália fajták

Az óriásvirágú dália

Az óriásvirágú dália (Dahlia sp.) nagytermetű, bokrosan növekedő hagymás növény, mely nyáron, valamint az ősz első felében díszít nagyméretű, tömött virágaival. Rengeteg színváltozatban elérhető, évelőágyakban, valamint vágott virágként egyaránt megállja a helyét.

Dália

Az óriásvirágú dália gondozása

Az óriásvirágú dália ültetéséhez napos vagy világos helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású, mivel fény- és vízigényes növény. Az előbbiekből következik, hogy rendszeresen kell öntözni is.

Más teendőnk nem igazán akad vele, leszámítva a teleltetést. A fagyok kárt tehetnek benne, ezért még a fagyok beállta előtt fel kell szedni a hagymákat a teleltetéshez.

A pompon dália

A pompon dália (Dahlia sp.) magasabb termetű hagymás növény, mely hosszan virágzik. A bokros növekedésű növény gömbölyű tömött virágait nyár elejétől októberig hozza. Az évelőágyak igazi dísze lehet a szivárvány szinte minden színében tündöklő virágaival. Fagyérzékeny, ezért a fagyok beállta előtt fel kell szedni, és védett helyen kell teleltetni.

Pompon dália

A pompon dália gondozása

A pompon dália fényigényes növény, ültetéséhez világos vagy tűző napos helyet is választhatunk, ami ugyanakkor védett is, mivel a huzatot nem szívleli. Talaj tekintetében nem igazán válogatós, egyedül az a fontos, hogy jó vízgazdálkodású legyen az ültető közeg. Vízigénye alacsony, általában elegendő számára a csapadékból származó nedvesség.

A törpe dália

A törpe dália (Dahlia variabilis) Amerikából származó évelő hagymás növény, a hazánkban rendkívül népszerű dália alacsonyabbra növő, de legalább annyira mutatós fajtája.

Mivel a hagyományos dáliánál jóval kisebb termetű, ezért az évelő ágyak mellett akár balkonládába is ültethető. A törpe dália nem vészeli át a téli fagyokat, ezért gumóit teleltetni kell.

törpe dália

A törpe dália gondozása

A törpe dália fény-, víz- és tápanyagigényes növény, így ha igénytelen virágot keresünk ágyásunkba, akkor ne válasszuk a dáliát. Ültetési helyéül napos helyet keressünk, ahol a talaj tápanyagban gazdag! Nem túl magas, ugyanakkor bokros növekedése miatt mégis helyigényes, ezt mindenképp tartsuk szem előtt az ültetéskor! Magas vízigényét rendszeres öntözéssel elégíthetjük ki.

Ahogy a törpe dália bemutatásánál is említettük, nem télálló, ezért a gumókat a fagyok beállta előtt fel kell szedni, és fagymentes, száraz helyen kell tárolni (például homokban). Szaporítani a hagymák tavaszi ültetésével, valamint magról is lehet.

Az anemone virágú dália

Az anemone virágú dália (Dahlia anemone) évelő hagymás növény, melyet közepes termet és bokros növekedés jellemez. Sárga közepű, fehér szirmú virágait egész nyáron hozza, az első fagyok beálltáig.

Hosszú szárával és csinos virágával vágott virágnak is alkalmas. Hazai körülmények között nem télálló, ezért gumóit fel kell szedni és teleltetni kell.

anemone virágú dália

Az anemone virágú dália gondozása

Az anemone virágú dália átlagos igényű növény. Ültetési helyéül olyan helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású! Fényigénye átlagos; világos, de nem tűző napos helyre érdemes ültetni évelő virágágyak tagjaként.

A fagyok kárt tehetnek a hagymákban, ezért még a fagyok előtt szedjük fel őket, és fagyvédett, száraz helyen teleltessük! Szaporítani a hagymák tavaszi elültetésével lehet.

A dália hagymák teleltetése

A legtöbb hagymás növény elviseli hazánk téli klímáját a talajban, kivételt a kánnák, kardvirágok és a dáliák képeznek. Ezeknek a növényeknek a hagymáit a földből kiásva a megfelelő körülmények között teleltetni kell. A kiásásra, akkor érkezik el az idő ősszel, amikor a növény föld feletti részei teljesen elszáradnak és elbarnulnak.

A kiásott gumókról először távolítsuk el a rájuk tapadt földet, majd pedig terítsük őket ki, hogy teljesen megszáradjanak! Vizsgáljuk át őket, hogy egészségesek-e, nem ütötte-e fel fejét penész vagy rothadás!

A beteg hagymákat azonnal dobjuk ki, így megelőzve a fertőzés terjedését. Ha egészségesek a gumók, kétféle lehetőség közül választhatunk: a szokványosabb megoldás a ládában való teleltetés, de megpróbálkozhatunk a hagymák felakasztásával is.

A tárolásra, leginkább egy fából készült láda alkalmas, amibe egy réteg homokot, tőzeget vagy fűrészport terítünk. Ebbe kerüljenek a megtisztított, megszárított hagymák úgy, hogy kis távolságot hagyunk közöttük!

Dália

A láda számára keressünk, hűvös, száraz és sötét helyet, ahol kb. 10 fok a hőmérséklet! Erre a célra a pince a legmegfelelőbb. A tél folyamán is ellenőrizzük néha a hagymákat, és ha penész jelenne meg, azonnal távolítsuk el a beteg hagymákat!

A dália ültetése

Mikor kell ültetni a dáliát?

A dália érzékeny a fagyokra, éppen emiatt szorul teleltetésre. Elültetni akkor lehet, amikor már nem várhatók komolyabb fagyok, bár az enyhe fagyokat még kibírja a földben. Ha április vége felé vagy május elején ültetjük, nem hibázhatunk.

Milyen helyre kerüljön?

A dáliák fény- és melegigényes növények, így bátran ültethetjük napos helyre. Víz- és tápanyagigényük is jelentős, így gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint már az ültetést megelőzően korábban a talaj javításáról.

Talajok közül a lazább, illetve az átlagos kötöttségű, tápanyagban gazdag talajtípusok a megfelelők.

Dália

A dália esetében az ideális ültetési mélység akkora, hogy a rügyek a talaj felszínéhez kerülnek.

Az ültetéshez készítsük elő az ágyást és a dália gumójánál két-háromszor mélyebb gödröt! Ültessük el úgy a gumót, hogy a rügyek a felszínnél legyenek! Ha nem ültetjük elég mélyre a gumót, akkor könnyen kifordulhat a növény az erős szélben. Célszerű már az ültetéskor leszúrni a támasztékul szolgáló karókat, így később nem sértjük meg vele véletlenül sem a gumót.

A dália a nyári kertek pompás virága, melynek gumóit télen teleltetni kell, és tavasszal lehet újra elültetni a szabadba. A gumók felszedésekor is lehet a dáliát tőosztással szaporítani, bár több forrás is az ültetés előtti időpontot (tavasz) jelöli meg kedvezőbbnek.

A dália szaporítása

A dália tőosztása ősszel

Az ősszel kiásott gumókról először el kell távolítani a rájuk tapadt földet. Ha ez meg van, akkor ki kell teríteni őket, hogy teljesen megszáradjanak. A tőosztás előtt érdemes átválogatni őket, a penészes vagy rothadó gumókat ki kell dobni.

Az egészséges gumókat 2-3 részre célszerű szedni kézzel, úgy hogy, mindegyik gumódarabhoz tartozzon szárrész, mivel a hajtásrügy a szár gyökérnyaki részén helyezkedik el. Ezután nincs más teendő, mint átteleltetni a gumókat, száraz, sötét, kb. 10 fokos helyen, egy homokkal, tőzeggel vagy forgáccsal megtöltött ládában.

Dália

A dália tőosztása tavasszal

A dália tavaszi tőosztása lényegében csak annyival tér el az őszi tőosztástól, hogy ilyenkor a saját dolgunk megkönnyítése érdekében elő lehet hajtatni a dáliagumókat. A tőosztás ideális ideje április végén, május elején, közvetlenül a gumók kiültetése előtt van.

A dália hajtatásához márciusban lehet hozzáfogni, ehhez egy ládára lesz szükség, melybe szárrésszel lefelé tesszük a hagymákat. 10 napig öntözzük őket, majd pedig szárrészükkel felfelé ültessük el őket egy láda homokba, és folytassuk a mérsékelt öntözést!

Kb. 2-3 hét alatt elkezdenek hajtani a tövek. A tőosztás ideje akkor érkezik el, amikor a hajtás már legalább 10 cm-es lesz. A tőosztást ugyanúgy kell elvégezni, mint ősszel.

A dália gumóit, világos, napos helyre, lazább szerkezetű földbe kell elültetni kb. 10-15 cm ültetési mélységbe, amikor a keményebb fagyok már nem jelenthetnek veszélyt.

A dáliát egyéb módszerekkel is elszaporíthatjuk kertünkben. Az egyik ilyen lehetőség a magvetés, a másik pedig a dugványozás.

Dália

A dália magvetése

A dália magjait beltérben vethetjük el márciusban, az így nevelt palántákat májusban ültethetjük ki a szabadba, fokozatos kiszoktatás után. A magvetéshez töltsünk cserepekbe homokos kerti földet!

A csírázás kb. 2 hét elteltével kezdődik 15 fokos hőmérséklet mellett. A magoncokat tűzdeljük át kicsi cserepekbe, és biztosítsuk számukra a párás környezetet! Világos helyet keressünk számára, azonban fontos, hogy ez a hely 18 foknál ne legyen melegebb! Amikor már elég fejlettek, kiültethetjük őket a szabadba.

Dália

A dália dugványozása

A dália dugványozásához az előhajtatott gumókról vágunk le 10-15 cm-es hajtásokat. A gumókat egy láda komposztba ültetve kora tavasszal hajtathatjuk elő. A komposztot tartsuk enyhén nedvesen, de túl ne öntözzük!

A gumó megsértése nélkül vágjunk le éles késsel hajtásokat! Az alsó levélpárokat szedjük le róla, és a levél-ízköz alatt vágjuk le a szárat! Mártsuk a szárat gyökereztető hormonba, majd ültessük el komposzttal töltött cserépbe!

Dália

A gyökerezéshez nedvesség, pára, valamint világos, meleg hely kell. A páratartalmat műanyag palack vagy fólia segítségével is biztosíthatjuk. Ha sikerrel jártunk, akkor a cserép alján megjelennek a gyökerek, ekkor ültessük egyesével szét a fiatal növényeket, és vigyük ki a szabadba őket!

 

A szöveg és a képek forrása: www.citygreen.hu
Vissza az előző oldalra!
Virágpaletta - Magyar