Kapcsolat

Virágpaletta

Cím: 9027 Győr,
Pesti út 1. (az udvarban)
Telefon: +36-96/312-075
Fax: +36-96/312-075
E-mail:
gyor@buketir.hu

Rólunk

Rólunk

Cégünk dísznövény- és virág-nagykereskedés, továbbá foglalkozunk kiegészítőkkel és dekor termékekkel is. A virágokat 95 %-ban Hollandiából importáljuk, és saját kamionnal szállítjuk haza a megfelelő körülmények között.
 
(Cégünk nagykereskedés. Kizárólag viszonteladókat szolgálunk ki.)
 
Elhivatottak vagyunk a növények felé, ezért mindennap azon fáradozunk, hogy a virágok és a dísznövények is a lehető legtovább használhatóak maradjanak a virágkötők számára.
 
Dekor részlegünket folyamatosan frissítjük és töltjük fel újdonságokkal. Mindig az adott szezonhoz, évszakhoz, ünnepélyhez alkalmazkodunk, hogy vásárlóink biztosan megtalálják, amit keresnek.
Nyitvatartás

Nyitvatartás

 

Hétfő-péntek 6:00 – 17:00
Szombat 6:00 – 12:00
Vasárnap 7:00 – 11:00

 Milyen virágot vásároljak?

Begónia

Begónia

A begóniafélék családjába számos nagyon dekoratív faj tartozik, egyes begóniák virágukkal (Sudár begónia – Begonia elatior), míg mások levélzetükkel (Király begónia – Begonia rexBegonia boweri) díszítenek. Utóbbiakat összefoglaló néven levélbegóniának is nevezzük.

Sudár begónia (Begonia elatior) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano

 

Sudár begónia

A sudár begónia (Begonia elatior) a begóniafélék családjába tartozó Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. Rengeteg fajtája áll a hobbi kertészek rendelkezésére, a különféle hibridek és színválatozatok, szobanövényként, kerti és balkon növényként tarthatók.

A sudár begónia igényei, gondozása

Nem napos, de világos, egész évben meleg, télen is legalább 16 fokos környezetet igényel. Öntözése során szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. A földlabda kiszáradását, és a pangó vizet is kerülni kell.

Tartsuk egész éven át mérsékelten nyirkosan, soha ne száradjon ki. Kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk márciustól szeptemberig. A leveleket soha ne permetezzük, mert foltossá válnak, a közvetett párásítást viszont biztosítani kell.

Átültetni csak akkor szükséges, ha kinőtte a cserepét, ültetése hungarocell darabkákkal kevert A virágföldbe történjen. A gyökérlabda mérete csökkenthető, ültetéséhez lapos tartóedényt használjunk. Szaporítása történhet rizómaosztással fűthető szaporítóágyban 24 fokos talajhőmérsékleten, valamint dugvánnyal, levél vagy gyökérdarabokkal.

Sudár begónia (Begonia elatior) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Flores y Plantas

Sudár begónia (Begonia elatior) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Flores y Plantas

 

A királybegónia (Begonia rex) és a Begonia boweri

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozó növény, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos. A királybegónia az egyik legnépszerűbb és legismertebb levélbegónia.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

A többféle színárnyalatban pompázó, mintás levelekkel díszítő királybegónián kívül, más levélbegóniák is elterjedtek és fellelhetők a kertészetek kínálatában. Ilyen például a pöttyökkel díszített levelű, igazán izgalmas külsejű Begonia boweri is.

Begonia rex

Begonia rex

A királybegónia (Begonia rex) és a Begonia boweri gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A királybegónia és a többi levélbegónia helyéül válasszunk világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16 fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés és a tápoldatozás során is fő a mértékletesség. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot. Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Párásítás

A levélbegóniák kedvelik a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szeretik. Ha a leveleket vízzel permetezzük, akkor a levelek foltosodni kezdenek.

Alkalmazzunk közvetett párásítást, állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Begonia boweri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

Begonia boweri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

Átültetés

A levélbegóniákat elég átültetni akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsük tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültessük át a növényt.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, kb. 24 fokos talajhőmérsékleten levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatunk rizómaosztással is, ha emellett döntünk, végezzük el az átültetéssel egy időben.

Kártevők, betegségek

A növény igényeinek nem megfelelő helyen tartva, vagy gondozási hiba következtében előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

A szöveg és a képek forrása: www.citygreen.hu
Vissza az előző oldalra!
Virágpaletta - Magyar