Kapcsolat

Virágpaletta

Cím: 9027 Győr,
Pesti út 1. (az udvarban)
Telefon: +36-96/312-075
Fax: +36-96/312-075
E-mail:
gyor@buketir.hu

Rólunk

Rólunk

Cégünk dísznövény- és virág-nagykereskedés, továbbá foglalkozunk kiegészítőkkel és dekor termékekkel is. A virágokat 95 %-ban Hollandiából importáljuk, és saját kamionnal szállítjuk haza a megfelelő körülmények között.
 
(Cégünk nagykereskedés. Kizárólag viszonteladókat szolgálunk ki.)
 
Elhivatottak vagyunk a növények felé, ezért mindennap azon fáradozunk, hogy a virágok és a dísznövények is a lehető legtovább használhatóak maradjanak a virágkötők számára.
 
Dekor részlegünket folyamatosan frissítjük és töltjük fel újdonságokkal. Mindig az adott szezonhoz, évszakhoz, ünnepélyhez alkalmazkodunk, hogy vásárlóink biztosan megtalálják, amit keresnek.
Nyitvatartás

Nyitvatartás

 

Hétfő-péntek 6:00 – 17:00
Szombat 6:00 – 12:00
Vasárnap 7:00 – 11:00

 Milyen virágot vásároljak?

Anyósnyelv

Anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria) gondozása és szaporítása

Az anyósnyelv (Sansevieria) bemutatása

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik. Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak.

Azok számára is ideális választás az anyósnyelv, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezünk az öntözésről. A nem mintás szélű változatok árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatjuk.

 

Sansevieria trifasciata

Az anyósnyelv sárga szélű változata a Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok, pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA kutatásai szerint.

Gyakori anyósnyelv fajok

Az üzletek kínálatában a Sansevieria trifasciata számos változata kapható, ilyen például Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica, amelynek lapított levelei zöld színűek, viszont nincs sárga színű szegélyük. A Sansevieria trifasciata törpe változatban is kapható, a törpe anyósnyelvet Sansevieria trifasciata ‘Hahnii névvel jelölik.

Sansevieria trifasciata 'Silver Hahnii'

Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A képen a zöld és ezüst színű változat, a Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii látható, de a sárga csíkos szélű fajta törpe változatát is forgalmazzák az üzletek, ezt Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii névvel kell keresni.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek. Az üzletek kínálatában előfordul, hogy a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve forgalmazzák.

Az anyósnyelv (Sansevieria) igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Az anyósnyelv helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk. Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a helyiség hőmérséklete, ahol tartjuk, lehetőleg ne legyen alacsonyabb 15 foknál.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Az anyósnyelv az öntözés szempontjából igen hálás növény, vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni, a föld felszínét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni. A felhasznált tápanyagok pótlásáról elég csak a nyári időszakban gondoskodni, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozzuk.

Az anyósnyelv jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében (pl. a fűtési szezonban) problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkozni.

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica

Átültetés

Évenként ültessük át lapos ültetőedénybe "B" típusú virágföldbe! Szaporítása történhet oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással, ekkor azonban a színes levelű fajtáknak sima zöld lombú utódai lesznek.

Az anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatjuk, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetünk így. Más teendőnk nincs, mint egy idősebb levelet 6-8 cm-es darabokra vágni, majd a darabokat enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot ültessünk át, majd neveljük tovább!

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módot a legjobb a tavaszi átültetéssel együtt csinálni, hisz ilyenkor amúgy is megbolygatjuk a növényt, kiszedjük cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ez a szaporítási mód azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetünk szert.

Szedjük ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsuk fel a gyökérzetét! Válasszunk le sarjakat úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek! A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültessük el! A fiatal növények esetében nem kell túl nagy cserepet választani.

Sansevieria trifasciata 'Zeylanica'

Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’

Összefoglalva:

Elhelyezés: Napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Árnyékosabb helyre inkább a nem csíkos változatokat tegyük!

Öntözés: Elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk kiszáradni a föld felszínét!

Párásítás: Jól bírja a szárazabb levegőt is, nem szükséges párásítani.

Tápoldatozás: Nyáron 2-3 hetente adhatunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Átültetés: Évente érdemes átültetni, amihez a "B" típusú virágföld a legmegfelelőbb.

Szaporítás: A tavaszi átültetéskor a leválasztott sarjakkal, nyáron a feldarabolt levél dugványozásával szaporíthatjuk.

Videónk az anyósnyelv gondozásáról és szaporításáról:

 

 

 

 

A szöveg és a képek forrása: www.citygreen.hu
Vissza az előző oldalra!
Virágpaletta - Magyar